28.11.03

Sattusin ka muide täna sinna eedenisse – selles mõttes tüüpiline kaubanduskeskus, et põhiuksest sisse minnes oled sunnitud läbima kümnete kauplusekeste peibutusrea, enne kui sind toidupoodi lastakse (esimene uks on ostukärude ning turvamehega blokeeritud), olemas on ka kohalik purtskaev ning elevaator viib teisele korrusele. Järjekordne üritus sarjas "suur-suurem-kõige suurem". Öelge, mis riigis või linnas ma midagi sellist hiljuti nägin? Budapest? Vist küll.

Vaatasin just ETV-st Von Krahli teatri "Luikede järve". Huvitav ja tehniliselt hästi raskesti lahendatud. Mõnus. Oleks taht teatris vaadata.

TÜ raamatukogu käsikirjade ja haruldaste raamatute osakonna tädid on ikka lahked. Ei sunni mind maksma 5 krooni koopia eest, kui kopeeritavaks on (ainult) 19. saj. väljaanne, vaid vaatavad vasakule-paremale ja sosistavad siis: minge tehke ära. Kuuskend senti koopia siis (or smth.).

26.11.03

Kell 21.52 puurib keegi korrus ülalpool ennastunustavalt mingit avaust. Hääle ja kestvuse järgi otsustades tahab keegi drelliga paneeli sisse kaminat õõnestada. Kuulen juba, kuidas teiste korterite elanikud vastu radiaatoreid kolistavad. Imelik on ikka elada siukses viiekorruselises künas, kui paremad aastad elust oled veetnud oma majas.
Siis ma veel mõtlen, et ülakorruse elanike seksuaalelu detailid ei huvita mind siiski sel määral, et ma sooviksin täpselt teada, millal neil asi kavas on. Paraku ma kuulen, ja liigagi hästi. Ma arvan, et naine on sopran. Mees on võib-olla ka kurttumm. Mh, selle peale tuleb üks vana nali meelde, aga ma ei viitsi seda siia kirjutada...

Appi, PÖFF käib juba mitmendat päeva ja ma ei ole veel ühtegi filmi vaatama jõudnud! Kogu aeg on midagi lugeda või kirjutada vaja. Võta aeg maha, tobedik, pärast on kahju.

Kell üks öösel võtta ette Salvesti porgandiga praekapsad ja neid isuga süüa, külmalt, otse purgist, mõnuga... oeh.

25.11.03

Lund nagu eriti maas jälle pole, vahepealsest talvetundest tahetakse jälle lahti saada. Seda kummalisem (või ehk mitte?) on see, et mul täna terve päev üks jõululaul kummitab. Ja mitte lihtsalt jõululaul, vaid South Parki jõululaul "Merry Fucking Christmas"... Performed by Mr Garrison, I believe? Sorri for eni inkonviiniens.

I heard there is no Christmas
In the silly Middle East
No trees, no snow, no Santa Claus
They have different religious beliefs

They believe in Muhammad
And not in our holiday
And so every December
I go to the Middle East and say...

"Hey there Mr. Muslim
Merry fucking Christmas
Put down that book the Koran
And hear some holiday wishes.

In case you haven't noticed
It's Jesus's birthday.
So get off your heathen Muslim ass
and fucking celebrate!"

There is no holiday season in India I've heard
They don't hang up their stockings
And that is just absurd!

They've never read a Christmas story.
They don't know what Rudolph is about
And that is why in December
I'll go to India and shout...

"Hey there Mr. Hinduist
Merry fucking Christmas
Drink eggnog and eat some beef
And pass it to the missus.

In case you haven't noticed
It's Jesus's birthday
So get off your heathen Hindu ass
and fucking celebrate!"

Now I heard that in Japan
Everyone just lives in sin
They pray to several gods
And put needles in their skin.

On December 25th
All they do is eat a cake
And that is why I go to Japan
And walk around and say...

"Hey there Mr. Shintoist
Merry fucking Christmas
God is going to kick your ass
You infidelic pagan scum.

In case you haven't noticed
There's festive things to do
So lets all rejoice for Jesus
And Merry fucking Christmas to you!"

On Christmas day I travel 'round the world and say,
Taoists, Krishnas, Buddhists, and all you atheists too,
Merry Fucking Christmas, To You!

Soodus võimalus testida, kas olete võimeline purjus peaga võtit lukuauku pistma (P.S. kui 2-promillise joobega hakkama saate, siis tundub asi lõputult edasi kestvat...).

24.11.03

Amadeuse poolt kirja pandud paari päeva tagune koera ja kassi tõsine poeetiline vestlus soojendab ikka südant. Linnart Mälli Daodejingi-tõlkest on mul alatiseks meeles too "sellest ütlen", tema Konfutsiuse-tõlkest sõna "ometi" suurepärased tähendusvarjundid.
Daodejingi eestikeelseid tõlkeid on muide vähemasti kolm, neist lugeda sobivad mu meelest Linnart Mälli ja Jaan Kaplinski omad; olemas on ka Peep Sõbra tõlge (viidad on piraatversioonidele ühe inimese lehel, v.a. Jaan Kaplinski tõlge, mille puhul viitan JK enda lehele).

22.11.03

Uusi väljendeid kuulda on ikka tore: eelmise nädala Ekspressist sain teada, et (vanad) uksed "ei lähe propellerisse". Ilus.

Kas ma tõesti sain selle kirjatükiga nüüd ühele poole? Eks ma hommikul värske peaga vaata, kas kõlbab avaldamiseks ka või on eleven pages of pure bullshit.
See meenutas mulle millegipärast vaeste USA soojemate osariikide elanike nördimust paar aastat tagasi, kui neil lumi maha tuli (Floridas? Can't be?!): tüüp pühkis autolt u. 10-sentimeetrist lumekihti ja lõugas "Fucking white shit!"

21.11.03

Äkki peaks oma kodust teevalikut natuke mitmekesistama? Juba kuid joon ma peamiselt Dilmah' rohelist laialehelist teed. Kapist leidsin veel erinevatel aegadel sõprade-tuttavate poolt kaasa võetud Bodum'i segusid (lõhnastatud puuviljateed, mis mulle väga ei meeldi) ja miski rohelise tee hiina-segu koos piparmündiga. Oleks nagu elus ikka rohkem teesorte maitsnud :-) Keegi võiks soovitada...

Tegelt mind hakkas huvitama, et kuidas erinevates lennujaamades wifi alad korraldatud on. Tallinnas saab unineti ühenduse 24 tunniks 10-eeguse sms-piletiga. Kopenhaagenis tuleb osta vastav kaart või siis maksta krediitkaardiga (väidetavalt 30 minutit - 40 DKK, 1 tund - 60 DKK, 4 tundi - 80 DKK; proovima ei hakanud).

Pärast seda kui Teller pani oma lehele viida taskuteatrile, on teatri külastajate arv plahvatuslikult tõusnud :-)

20.11.03

Mida teeb/ei tee umbes pool maakera elanikest? Ei ole väidetavalt veel ühtegi telefonikõnet pidanud. Kannatab aastaks 2025 veenappuse käes. Ja eelistab asendit "a tergo". Hm.

19.11.03

Jaan Unduski uuel näidendil "Quevedo", mis ilmus viimases Loomingu Raamatukogus (33-34/2003), on väga hea pilt autorist kaanel. Ega sisul ka viga pole. Huvitav, millal keegi selle lavale paneb (keegi varsti niikuinii paneb).
Aga kui juba ilukirjandusest rääkida, siis varsti olen ma ilmselt vait, suur tükk suus (täis suuga ei sobivat rääkida), sest kavatsen Baturini "Kentauri" ette võtta. Kuna keegi pole hoiatand, et ära võta; lugenud vaatavad pigem impressioon-hägusel pilgul otsa. Mis tekitab (uudis)himu...

Enne veebruari, mai, augusti ja novembri 20. kuupäeva hakkab hing kripeldama ja sunnib takka, et pane mõni projekt kokku ja küsi raha. Kulkalt siis. Ee...või mis?

Skandinaaviamaad on ikka toredad. Omamoodi. Visalt taevast alla tilkuv vihm, sellal kui sina tahad Kopenhaageni kesklinnaga tutvuda, ei ole samas sugugi tore. Väsind ja unine :-0

15.11.03

Working on it :-) Kui nüüd Tallinna lennujaama wifi mind enda embusest lahti päästab ja turvakontroll mind eriti kahtlaseks isikuks ei pea, paneme mõne tunni pärast koivad Taani pinnale, et siis edasi Rootsi põrutada. Rootsi...neil seal ikka Internet on üldse või? :-)

14.11.03

Läheks mõneks päevaks siit Eesti sügisest ära ja vaataks mõne muu põhjamaa sügist? Kuidas näiteks inimesed Rootsis depressiooni suhtuvad. Ja tuleks siis tagasi ja oleks sisemiselt karastatud, valmis uuteks töödeks ja väljakutseteks... Et siis, vi ses i Sverige, või kuidas?

Aga kõigepealt otsiks omale võrgust ühe korraliku allalaaditava inglise-saksa sõnastiku.

12.11.03

Šveitsi teadlased on loonud arvutimudeli ühe 2001. a. Talibani poolt õhku lastud hiiglasliku Buddha-kuju taastamiseks, teise kallal töö käib. Algsesse kohta taastamine minevat 60 miljonit taala kuju. Materjaliks ... betoon :-) Vt lähemalt.

Sisenesin siis täna esimest korda elus oma süleriga wifi võrku (TÜ raamatukogus nimelt). Ootasin ekstsesse, vähemasti hangumisi, veateadetega aknaid ja vilkuvaid tulukesi, aga ei midagi! Lihtsalt võrgus ja kõik. Ja kiirus nii mis mühiseb. Mõõtma ei hakanud, aga 17 puuduolevat Windowsi update'i imes imekiiresti kohale. Cool! (Kasutan Microneti adapterit, mis käib USB porti.)

Oxford University Press'il on sügiseti aled, praegu näiteks osa raamatuid 50-75 % odavama hinnaga. See paneb mul alati käed sügelema, kraabin raha kokku ja ostan nii umbes 20 naela eest nii umbes 4 raamatut. Seejuures saatekulu (£ 3.77) tuleb suurem kui mõne - ja mitte lihtsalt mõne, vaid täitsa hea - raamatu hind.

Mulle, uustulnukale, hakkab ka nüüd juba eestikeelne blogimaastik natukene selgemaks saama. Et kust on midagi lugeda ja kust mitte, kust on niisama huvitavat lugeda ja kust spetsiifiliselt huvitavat. Mistõttu tekitasin siia paremale poole ühe nimestiku nendest, mida ma mingil põhjusel olen sagedamini lugema jäänud. Ei hiilga just originaalsusega, eks ole.

11.11.03

Google'i otsingukast sinugi raali tegumiribale :-) Tegelt ma olen rahul sellega, et Google mu veebisirveli algusleheks on. (Oli nüüd ikka arusaadav või?)

10.11.03

Ja üldse, andke mulle palun neli laupäeva järjest, siis üks pühapäev, ja siis veel kaks laupäeva!

Oeh, vahel ma kohe kadestan inimesi, kes suudavad oma laua korras hoida. Mul on sellest ajast peale, kui mul üldse isiklik kirjutuslaud on olnud, see alati sassis olnud. Vaba on umbes 30X30 cm laik, kus saab natuke kirjutada. No tänapäeval on see laik horisontaalis pisut pikem ja vertikaalis pisut lühem - et klaviatuur ära mahuks.

Samas kaasnevad sassis lauaga oma mõnud: nt võib seda aeg-ajalt koristades leida väga huvitavaid asju. Otsisin täna kääre, sest kõik ma-ei-tea-mitu paari olid jäljetult kadunud. Ikka on kadunud, aga see-eest leidsin: kaks Ilmar Trulli luuletust (Ekspressi telekavast välja lõigatud), ühe rohelise mänguauto, ühe kollase (!) flopi (kirjaga VIST KATKI), ristpeakruvikeeraja, kaks kirsikivi (huvitav, mis ajast need on?). Ja loomulikult kümnete kaupa märkmepabereid, igaühel mingi (kunagi tähtis tundunud) tähtis asi kirjas. Nii näiteks 3-4 lipikut, kuhu oli kirjutatud "Kirjuta Akadeemiasse artikkel" :-) Ja terve pakike lipikuid Brassensi laulude pealkirjadega. Ma luban, et ei hakka kunagi korralikuks.

9.11.03

Nagu oleks kondoom minu ja maailma vahel.
Fredrik Lång, "Soome mehe mure" (LR 31-32/2003).

8.11.03

Laupäevahommikune Tallinna vanalinn on päris tore koht, eriti kui ilm on ilus ja mitte väga külm, ja kui satud mandlipiigast mööda minema ja mekkima (mandleid, ma mõtlen), ja kui Lühikese jala peal sulle üsna kuulatavat kitarri-flöödimängu pakutakse. Sometimes it feels just like Europe!

7.11.03

Mul on tulnud viimasel ajal taksoga sõita mitmel korral, mitte et raha ülearu oleks, aga paratamatu vajadus on olnud. No ja kui ma juba taksoga sõidan, kasutan ma üht firmat. Selles firmas kutsutakse dispetšeri-näitsikut "Jänkuks". Ja taksojuhid peavad omavahel jututuba (telnet 422222). "Tere Jänku, 37 on bussijaamas." - "Nii, 37, nüüd otse vanglasse!" - "Sooh, nii karmilt kohe?" - "Selle peale oleks pidanud enne mõtlema!"

Njaa. Kui enetationi kommentaariserver streigib, siis IE 6.0 venib nagu tatt või viskab veateateid, aga Netscape 7.01 ja Mozilla Firebird 0.6 toovad - küll pärast mõningast mõtlemist - asja ilusti kohale, lihtsalt ei näita kommentaaride viita. Eks siis lähen ka üle Haloscanile...

Liiter rohelist teed hommikujoogiks. That's the way, a-ha, a-ha, I like it, a-ha, a-ha.

Tore! Laenasin ka oma hääle tulevikutehnoloogia arendamiseks. Raske on küll tõsiseks jääda, kui pead ette lugema lause "Varsa ette tõsteti varsi, kuigi on ju farss toita varssa vartega, sest mädanenud vars pole see sööt, millest varss peaks toituma" või siis "Kui üks tablett paneb täiskasvanud mehe magama, siis faasanile aitab pisikesest raasukesest" (huvitav, millest jutt?) või hoopis "õhkida on lihtne, kuid sinna on vaja ehitada ka uued hooned". A sellegi poolest tore!

Njah. Üks on nüüd enam-vähem ära tõestatud ja rohkem tõestust, palun, pole vaja – vähemalt 80% inimesi on haaranud ajutine ja hootine sügisdepressioon. Kui keegi veel ei ole enda oma maininud, siis palun tehke seda, enne kui lumi maha tuleb ja talvedepressioon hakkab.

6.11.03

"Koosolekus" mängis Rannap Valgre "Saaremaa ööde" originaalset, minooris varianti. Priimägi, kelle suhtes ma olen küll väga tolerantne olnud, käitus seekord küll värviliste sulgedega lehvitava kukena: "see ei hakka kellelegi meeldima!", "kuulasime, aitab!". Mulle küll meeldis rohkem kui too mazhoorne tilu-lilu.

What is mind? No matter. What is matter? Never mind.

Mees, just sulle üks mehine pakkumine!
Niimoodi ründab siis K-aubamaja mind kui meest, et ma tuleks selle nädala jooksul ja ostaks omale 15%-se alega kõike, mis leian meeste garderoobikaupade, meesteparfüümide ja meestekellade osakonnas. Sind ilmselt ka, kui sa mees oled ja toda partnerkaarti omad. Njaa... (nagu kirjutaks Jaan Kross) - uut välisürpi oleks ju külmemaks ajaks tarvis küll, aga kas just K-aubamajast?

5.11.03

He looked at me as if I was a side dish he hadn't ordered. Või siis she...

Märkuse korras siis veel, et mis pagana läpakas? Kutsun üles kasutama sõna süler! :-)

Jaa, ma otsustasin ka innovatiivsem olla ja ostsin läpakale sülerile USB porti torgatava wifi adapteri. Olla mugavam ja paremat levi tagav kui pc-kaardi pessa torgatav variant. Lisaks veel jupp kaablit üten, riputa või üles seina peale. Peaks minema seda nüüd kuskile katsetama. TÜ raamatukogu, I guess, algatuseks.

4.11.03

Ei ole just tore tunne ärgata kell pool 12 "see-päev-on-raisus" tundega. Ei lohuta ka eriti see, et ma päris ainuke pole. Sügis-bladi-ilm ja õhu-bladi-rõhk :-(

Krt, kell on ju öö. Miks ka öösiti vanasõnu uurin? Peab hakkama miskit Freudi asja kahtlustama...

Vanasõnad ja kõnekäänud on ikka kummalised asjad. Võtame näiteks sellise: "Kui mees üle aisa lööb, see on nagu aknast välja süljata, aga kui naine üle aisa lööb, nagu aknast sisse süljata" (kae-kae). Kratsib kukalt.

3.11.03

Muide, kuidas oleks ühe kena loeteluga palindroomidest - sõnadest/lausetest, mis tagurpidi lugedes täpselt sama asja annavad? Umbes nagu "aias sadas saia" või "kuulilennuteetunneliluuk". Päris ilusat ja selgemõttelist palindroomi on päris raske leida, kuigi tänapäeval tegelevad sellega arvutid.

Inglise keeles on näiteks (valisin enda meelest paremad, pikemalt nt siit):
"Madam, I'm Adam!" (jaa! Aadama esimesed sõnad Eevale oli palindroom!)
"A man, a plan, a canal: Panama!" (lühikokkuvõte sellest, kuidas loodi Panama kanal)
"Are we not drawn onward, we few, drawn onward to new era?"
"As I pee, sir, I see Pisa!"
"Cigar? Toss it in a can. It is so tragic."
"Dammit, I'm mad!"
"Murder for a jar of red rum."
"Was it a car or a cat I saw?"

Asi võib muidugi ka absurdini minna, nii näiteks on siin lehel ära toodud väidetavalt maailma pikim palindroom (15 139 sõna, 63 647 tähte), mis on loodud arvuti abiga. Kahtlen, kas keegi peale autori on selle kunagi läbi lugenud...

Mõni aeg tagasi näitas mingi telekanal filmi "jäämees Oetzi'st". 31. oktoobril teatas BBC uusi uudiseid. Vaene 5300 aastat tagasi surnud "jäämees" leiti Itaalia ja Austria piirialadelt 1991. a. ning annab nüüd tööd ja palka kümnetele uurijatele, kes saavad teostada projekte teemadel "Mida ta viimasena sõi?" ning selle põhjal järeldada, kus ta liikus. Ikkagi viimase 25 aasta tähtsaim arheoloogiline leid maailmas, väidetavalt. Vt viidatud lehe kõrvaltulbast ka varasemaid uudiseid samal teemal. Oh jah, ja ma parem Google'isse ei vaata.

Üks eesti-prantsuse sõnastik on veebi ilmunud, ütleb KeRe, kommenteerides, et "kummaline ja teadmata päritoluga sõnastik, kuid 6000 sõna on argument". Jaapani-eesti sõnastiku leht on ka päris huvitav. Oh, ja norra-eesti-norra on ka väga ilus. Hakka või norra keelt õppima.

2.11.03

Arvo Krikmann netinaljadest koos paraja näidetekoguga. Muu hulgas WC-kasutajate "psühhotüpoloogia", juhised, kuidas rannas igavust peletada, milletahes universaalne kasutamisjuhend, Naine 1.0 installeerimisreeglid jne jne.

Laupäeval oli Peetri kirikus Verdi "Reekviemi" ettekanne. Väga mõnus, kui just reekviemi kohta see sõna sobib. "Dies irae, dies illa" vasardas veel päris kaua kõrvus. Tartu kohta päris palju inimesi kuulamas ka. Aplaus mitte just tormiline, aga kestev. Tahan veel!