31.12.03

Mis siin ikka suuri sõnu teha. Head vana aasta lõppu!

Utlibi hakata edaspidi TÜRA-ks kutsuma? Selle Krishi mõttega suundun horisontaali.

No kurat, kas saab aastavahetuseks lume maha või mitte? Jõulud olid tuulised ja vihmased. Sai katseks mere ääres käidud, aga tuul ja vihm peksis tohutu kiirusega näkku ja ajasid minu pere ja muud loomad autosse tagasi. Lainte vahelt paistsid luiged.

30.12.03

Pärnu-Tartu bussis aitasid mul sõiduaega veeta kuskil tagapool istunud kaks näitsikut, kelle eraelu kohta sain palju huvitavat informatsiooni. Sunnitud pealtkuulamine tasus end ära, sest paar minutit enne bussi kohalejõudmist tekkis selline dialoog:

- A kuidas sa defineeriksid koraani?
- See on üks selline laul.
- A koraan on ju vist üks raamat ka?
- Kuule, aga see ongi vist see, kui raamatu järgi lauldakse!?


Aitäh, Laura ja Käti (Cathy?)!

Nii ilus. Peaaegu nädal ilma Internetita.

23.12.03

Tõesti-tõesti. Saba seinast välja ja kaugele kadakate vahele. Nii umbes eelviimase päevani. Oleks päris üksik saar, siis ma võtaksin hetkel raamatutest kaasa Baturini "Kentauri", Eco "Baudolino" ja Krossi "Kallid kaasteelised". Kuna ei ole üksik, siis ma võtan ka.

22.12.03

P-karu perioodiliselt ilmuv pajatuste seeria murdeuurijast Ellen Niidist Niidust (thnx, p-karu) meenutab mulle, et poisinolgina olin ma üliväga hämmeldunud, kui nägin Pärnu Muuseumi koridori seinal silti "Tuleohutuse eest vastutab Ellen Niit." Kõike ta ka jõuab, mõtlesin toona.

In the morning when I wipe my brow
Wipe the miles away
I like to think that I can be so willed
And never do what you say
I'll never hear you
And never do what you say

/.../

Cup of tea, take time to think, yeah
Time to risk a life, a life, a life...

21.12.03

Pühapäevased muiged.

Eee... mul ka on lubatud arvutialane sissekanne teha? Vä? Nimelt läksin viimaks Win98 pealt üle XP Pro peale. Peaks küll ütlema, et enne oleks võind natuke katsetada kuskil, aga pole hullu. Nüüd ma nuputan siin, kuidas seda tümikat enda tahtele alluma panna ja selliseks kujundada nagu mulle meelepärane. Mõni hea kokkuvõtlik ja asjalik viit kuluks ära.

19.12.03

Novembri algupoole, kui massidesse paisati "Perioodika" kultuuriajakirjade reklaamikampaania "Mulle meeldivad targad mehed", kirjutas Mihkel Mutt "Sirbis": Plakatil on eatu klassikalise profiiliga daam, kes on vajutamas suudlust looritud pilguga noormehe laubale. Noormees on innukas, temas aimub niihästi Piibelehte kui Vesipruuli. Avastasin täna, et see reklaam mulle ei meeldi. Ei mäleta, kas alguses meeldis või mitte. Aga mulle meeldivad targad naised. Eriti siis, kui nende inimlikud küljed avalduvad :-)

Tegelikult oli mul kunagi mõte alustada värssblogi. Sellist, kus ka kommentaarid oleksid kohustuslikus korras värsivormis :-) Ei teagi, miks see ei realiseerunud.

18.12.03

Huvitav, kas kiri, mida on vahelduva eduga kirjutatud ja jälle kustutatud umbes viis päeva, oleks parem lõpuks ära saata või saatmata jätta?
Veel huvitab mind, mis koht see on, mis kuskil rinna keskel rasketel hetkedel krampi tõmbab ja süda ei ole. Teate seda tunnet?

17.12.03

"Ühe ööpäeva pikkune järjest ülevalolek võrdub ühe promillise alkoholijoobega" ütleb uneuurija Markku Partinen... Mitmete uurimuste andmeil viib pikaajaline unepuudus dementsuseni, kirjutatakse samas.
Mis kell õieti on?

1000 eeku ümbrikupalka ja 1000 eegu eest raamatuid. Parandamatu bibliofiil.

15.12.03

Moosi, moosi, moosi ja teed!
Eriti teed. Moosi võite isegi endale jätta.

Eestis saab kultuuriajakirju teatavasti tellida pakettide kaupa, tuleb soodsam. Ilus. Aga kahjuks ei saa neid pakette vastavalt oma soovile kokku panna, vaid tuleb leppida olemasolevaga (see on vist paketindusega enamasti nii). Nii näiteks saab "Akadeemiat" ainult koos "Vikerkaare" või "Keele ja Kirjandusega", "Loomingu raamatukogu" aga ainult koos "Loomingu" või "Teater. Muusika. Kinoga". Urr.

14.12.03

Khm, Vein mõjutab meie tervist:
Pidude ajal tasub tähele panna millal ja kui palju teie klaasile on juurde kallatud, siis ei teki selliseid hetki kus ise ka aru ei saa kuidas see jook pähe hakkas. Alati on kasulikum regulaarselt mõistlikuid veinikoguseid tarbida, kui harvematel üritustel üle pingutada. Ja kui tõesti mõnel hetkel liiaks läks, siis tuleks halvema ärahoidmiseks peale juua rohkelt vett või mahla, eriti hästi sobib suur hulk värskeltpressitud, C-vitamiinirikast apelsini mahla. Ja viimaseks: silmnähtavalt purjus inimene ei ole veini probleem, see on jooja probleem.
Tuhka pähe.

12.12.03

Ma ei saa. Polaarkarule peaks kuskile add standing ovations viida sokutama.

If an S and an I and an O and a U,
With an X at the end spell SU;
And an E and a Y and an E spell I,
Pray what is a speller to do?
Then if also an S and an I and a G,
And an HED spell side,
There's nothing much left for a speller to do,
But to go commit siouxeyesighed.

An Orthographic Lament by Charles Follen Adams.

Ja samalt saidilt valik igikestvaid küsimusi (Points to Ponder):

If a book about failures doesn't sell, is it a success?
What do you do when you have an endangered animal that eats only endangered plants?
Is it possible to be totally partial?
Would a fly without wings be called a walk?
When it rains, why don't sheep shrink?
Why is the word abbreviation so long?

11.12.03

Vaatasin end hommikul enne väljaminemist peeglist ja avastasin, et kõik sesooniriided on tumedad. Tuli mõte, et peaks omale oranži salli ostma. Aga kust sellist saada? Nii et kui keegi peaks nägema Tartu tänavail tumedais rõivais meesterahvast, kellel on kaela ümber oranži salli omamise soov, siis olen see tõenäoliselt mina.

Hommikune lauluannus Monty Pythoni teemadel (kahjuks küll ainult sõnad, aga viisi teavad niikuinii kõik): Always Lick on the White Side of the Stamp.

Hammas hakkas valutama. Kommi süües. Pesin ära. Enam ei valuta. Miks ma seda hambaauku siis parandama ei läinud, kui ta ilus pisike oli? :-(

10.12.03

Mingi oluline mõte oli, aga lipsas minema. Nojah.
Suur reheahi.

Mitu plogijat on vaja, et vahetada elektripirni?
Üks kirjutab, kuidas ta leidis veebist huvitava õpetuse elektripirni vahetamiseks, lisab viida ja rõhutab, et tegemist on huvitava tehnoloogilise lahendusega. Sellele kirjutatakse kommentaare: kaks tükki toovad välja kirjavigu, mida esimene plogija on teinud, kaks lisavad iroonilisi kommentaare, mis on tulvil vaimustavaid sõnamänge, üks küsib, et kas plogija mõtleb elektripirni all seda-ja-seda inimest, neli tükki meenutavad erinevaid plondinalju seoses elektripirni vahetamisega. Pisut hiljem leiame teiste plogijate lehtedelt viiteid esimese plogija sissekandele, mis käsitlevad elektripirni vahetamise erinevaid aspekte, näiteks seda, kui huvitav on pirni vahetada kell pool kolm öösel peolt tulles. Kõige toredam on lugu sellest, kuidas ühe plogija vanaema tavatses elektripirni vahetada. Lõpuks viitab keegi veebilehele, kus saab teha testi, kui hea elektripirni vahetaja sa oled. Osa inimesi teeb selle testi kohe ära ja lisab vastava kokkuvõtte oma ploogi. (Teine osa teeb ka, aga natuke hiljem, lisades märkuse, et kui kõik juba teevad, siis ma teen ka.) Esimene plogija lisab oma lehele kategooria "pirnindus". Kaalutakse mingisuguse kampaania algatamist seoses elektripirnidega... Siis keskendutakse uutele teemadele. (Nädala pärast lisab keegi vanale teemale viimase kommentaari: kas said oma pirni vahetatud?)
Eks lugege ise kokku. Mul läks nimelt täna hommikul vannitoas pirn läbi. I love you too.

9.12.03

Auväärne Tartu elanik,
Palume Teid 11. detsembril kell 18.00 pidulikule koosviibimisele, mis toimub Taru [sic!] Ülikooli Raamatukogu saalis.

Testinakkus, mida seekord levitab Kitty:

My inner child is sixteen years old today

My inner child is sixteen years old!


Life's not fair! It's never been fair, but while adults might just accept that, I know something's gotta change. And it's gonna change, just as soon as I become an adult and get some power of my own.


How Old is Your Inner Child?
brought to you by Quizilla

Google Toolbar (khm, tööriistariba?) IE-le blokeerib hüpikaknaid vajadusel päris edukalt, rõõmustades silma ka loenduriga, et mitu akent on blokeeritud (selle arvu näitamise saab ära ka keelata). Aga mul tekkis küsimus, kas kuskilt selle blokeerimise ajalugu ka saab vaadata?

Kirjastus Tiritamm on uuesti välja andnud lapsepõlve menukid, Éva Janikovszky raamatud Kui ma oleksin suur ja Minuga juhtub alati midagi. A need on mul vanast ajast olemas, nii et see selleks.


A ma tahan isiklikku omandusse neid raamatuid, uuemaid ja natuke vanemaid:

  • Jaan Kross, Kallid kaasteelised
  • Keskaja inimene, Bütsantsi inimene, Barokiajastu inimene, Romantismiaja inimene (ma võtaks Barakiajastu inimese ka, kui see ükskord ilmub)
  • Pedro Calderón de la Barca, Elu on unenägu
  • lisaks üks ports raamatuid Avatud Eesti raamatu sarjast, eelkõige Platonit, Kuhni, Burckhardti, a muud ka.
  • etc. etc.

Millal see palgapäev tuligi?

Alguses ei viitsind teha (kole palju variante valida), aga siis lasin end üldisest innust kaasa tõmmata. Well-well.

Water
You are water. You're not really organic; you're neither acidic nor basic, yet you're an acid and a base at the same time. You're strong willed and opinionated, but relaxed and ready to flow. So while you often seem worthless, without you, everything would just not work. People should definitely drink more of you every day.

Which Biological Molecule Are You?
brought to you by Quizilla

Öösse veniv esmaspäevaõhtu, nagu ikka. Tabasin, et kõlarites mängib juba umbes 50. korda vana-vana lugu, Baby D "I need your loving (Everybody's gotta learn sometime)". Ilmselt kuna vanu asju on viimasel ajal meenutatud, aastaid 1996-97, aegu, mil ma juhtusin käima kohas nimega Illusioon, ja mitte kino vaatamas...

8.12.03

Too EMT kampaania, mis kestab 1.-24. dets.: saada 3-kroonine SMS imikute, laste või koerte toetuseks ja osale ka telefonide loosimisel iga päev... Otsustasin, et peaks ikka koerte toetuseks saatma, inimeste tarvis korraldatakse selliseid kampaaniaid sageli.

Tartu kuusk on ikka kõige kenam.

5.12.03

Läheks vaataks õige, mis sünnib piirkonnas ca. 58 kraadi ja 23 minutit põhjalaiust ning 24 kraadi ja 28 minutit idapikkust... Ehk siis lähen P-sse :-)

Ma ei ole ikka veel päris ära harjunud sellega, et maailm on nii moodsaks läinud. Tellisin kirjastusest "Valgus" uue eesti-saksa sõnaraamatu – selle ilmumisest antakse mulle teada sms-iga. Kodukindlustuse leping hakkab lõppema – sellest teatatakse sms-iga. What's next?

4.12.03

Eesti rahvaluule serverist leian pidevalt igasugu lahedaid asju. Viimane avastus oli Eesti piltmõistatuste andmebaas. Nojah, roosa. Disain võiks parem olla, sest 15-tollise kuvariga (jah, mul on see) jääb pisut veider mulje.

Tundub olevat uus tava ja kurb majanduslik tõsiasi, et iga vähegi kobedama uue eestikeelse raamatu hind jääb sinna veerand tuhande krooni kanti. Või satun ma lihtsalt pidevalt selliste otsa? (Nojah, ma tean küll, et ma liialdan pisut.)

Kripeldas veel see, et Tartu Raekoja platsi uus jõululahendus on ikka tunduvalt muhedam kui eelmistel aastatel. (Ma tean küll, et jõulud on praegu veel tabuteema, aga teeme siis nii, et räägime kujunduslikust poolest.) Tähendab, kaks asja: kuusk platsi keskel ja valgus platsi kohal. Sellest videoekraanist ei oska ma esialgu midagi arvata, ei ole poindile päris pihta saanud. Aga: õhtuti rõdult lastav optimistlik-positiivne-magus jõulumuusika on liiast. Lasku mu pärast mingeid kellamänge vms. Või mis te arvate?

3.12.03

Olen näo korduvalt külma veega üle kastnud, joon kolmandat kruusitäit (mhmh, mug-size) kanget teed, liigutasin hoogsalt lõugu Pangest toodud Kung Po kallal – ja ikka on vastupandamatu uni, mis paneb tähed raamatus veidrat ringmängu tantsima, umbes iga poole lehekülje järel. Loe siis niimoodi tarka raamatut, püüa siis niimoodi kirjatükki valmis saada... Paremaid vahendeid paluks!

Täienduseks: lihtne! Mõte peab tulema! Niipea kui tuli mõte, oli uni nagu peoga pühitud ja näpud kärmelt klõbistamas. Vaatame, kui pikaks seda mõtet annab venitada...

Aga maavanaemast tuli meelde selline lugu. Ta nimelt elas suure osa elust üksinda, mitte just metsatalus, aga siiski. Kord talvel, kui ilmad olid külmad, olevat ta kuidagi õuest tuppa tarinud (mulle on ikka selgusetuks jäänud, mis moel) pool elektriposti (need ümmargused, puidust) ja selle otsa ahju lükanud: hea suur kamakas, kaua põleb. Ja kui siis piisavalt ära põlenud, lükanud aga tagant jälle juurde... Selline lugu vähemasti liigub perekonnas, kui see just urban... eee... rural legend ei ole.

Kitty üleskutse peale vanaemadest kirjutada pean kahjuks tunnistama, et ka mina pean enda omadest minevikus rääkima. Mul oli n-ö linnavanaema ja maavanaema (nagu paljudel). Linnavanaema rääkis alati huvitavaid lugusid esimese Eesti vabariigi ajast. Ta nimelt töötas noorena kommivabrikus, ja nagu vist praegugi, võisid töötajad vabriku piires nii palju magusat süüa kui kulus. Loomulikult prooviti seda ka välja viia. Kord, pajatas mu vanaema, oli ta omal taskud šokolaadikomme ja muud head-paremat täis ladunud ja hakkas kodu poole minema, et sõbrannadega jagada. Aga tol päeval oli uus kontroll, keda vanaema märkas liiga hilja: tööruumidest juba välja tuldud, teine territoorium. Lippas siis kähku vetsu... ja lasi kõik need imemaitsvad kommid heast august alla... Pidi ikka kohutav elamus olema, kui veel 50 aastat hiljem meenutatakse...

"Silm" vaadatud. Udu-uduses Tartus koju vaarutud. Päris head õudusefektid, sisu olin kahjuks ette ära lugenud suures osas. Nii ei maksa.
P.S. Ma ei ole küll kunagi nii täis "Illusiooni" kino näinud, et lausa lisatoole kohale tassitakse...

2.12.03

Nägin eile öösel unes, et käisin kinos! Sellest võib järeldada, et ümberringi käiv filmijutt (PÖFF!) on oma mõju avaldanud. Mulle tundub, et ma pean seda ravumit saama: homme hilisõhtul on plaanis Tai ja Hong Kongi film "Silm".
Aga muidu: viimastel päevadel on end arvutisse imenud "Lola rennt" ja teiselt poolt "Sen to Chihiro no Kamikakushi" (ehk "Vaimudest viidud"). Neid vaataks ikka veel.

1.12.03

Muide, kas ma olen tõesti ainuke inimene, kes pole veel kunagi elus mitte ühtegi PowerPointi presentatsiooni teinud? (Kratsib kukalt.) Seltskondlikus vestluses ilmnes, et kõik nagu sellega kogu aeg tegelevadki. Khm. Ega ma niipea ei plaani ka...

Päris toretavaline aktus oli. Koos hädavajalike apsudega, nt akadeemilise sekretäri hüüatusega "Kus teised on?" otse mikrofoni (kui doktorite diplomid otsa said), üliõpilaste esindaja poolt ülikooli asutamisaastaks 1636 kuulutamisega (1632 asemel) jne. Tea, kas nüüd ongi Pärdi muusika aktusevahepalade hulka võetud? Tore iseenesest. Kuigi see Fratres kõlas seal natuke süngelt ehk.
Nojah ja sellega on siis minu jaoks ülikooli aastapäev läbi :-)

Niisiis, Tartu Ülikool teeb Internetis otseülekannet aastapäevaaktusest aulas. Saan kah esimest korda elus asjast osa – kohaleminekuks ei ole ju piisavalt motivatsiooni.

Sexual riddles: the test of the listener (Annikki Kaivola-Bregenhøj 1997. a kokkuvõtte järgi):

Something round, split in the middle
Surrounded by hair, and water comes out. - Eye.

What four-letter word begins with f and ends with k, and if it doesn't work you can use your fingers? - Fork.

Stick, wet, loose, pull, if it doesn't fit then lick the end. - Needle and thread.

What is it a man can do standing, a woman sitting down, and a dog on three legs? - Shake hands.

What is it that a cow has four of and a woman only two of? - Legs.

What is a four-letter word ending in 'k' that means the same as intercourse? - Talk.

What is it on a man that is round, hard, and sticks so far out of his pyjamas that you can hang his hat on it? - His head.

Happy-happy, ülikoolil on aastapäev. Peod ja värgid, doktorid-audoktorid. Ja õppetöö ametlikult kl 12-ni, tegelikult mõnel pool üldse mitte. Jube piparkoogiisu on...