31.5.04

Blogs go political.

Viite metsas.ee-le sain Ookerilt ja viite sealtkaudu leitud poliitiliste eelistuste kalkulaatorile Kittylt.

Ka minul on rohelise poole peal (much agreement) GUE/NGL (Confederal Group of the European United Left / Nordic Green Left), poole vähem UEN (Union for Europe of the Nations) ja EDD (Group for a Europe of Democracies and Diversities), tiba vähem European Greens, neist omakorda poole vähem PES (Party of European Socialists). Täiesti neutraalseks jäi ELDR (European Liberal and Democratic Reform) ja täiesti ei-ei punane on EPP (European People's Party). Mis kuradi partei see on?

Tartu on ikka pentsik koht. Raekoja platsil astuvad ligi kaks tibi, teretavad ja küsivad: "Ega Teil viit krooni ei ole?" - "Mille tarvis?" - (ühest suust) "Meil jääb bussipiletist puudu!". Andsin, lisades, et sedalaadi küsimusi olen harjunud kuulma karvasematelt inimestelt. Lõkerdasid naerda. Mina limpsisin jäätist edasi.

Ma loen ka SLÕlehte. Kioskite juures, reklaamplakatitel. Täna hommikul teatas seal ukrainlaste euroamatsoon, et raha teeb õnnetuks, miljonär võiks aga olla küll. Kas see on sama loogika, et kui sul on 100 kilo sitta, pead sibiauto kutsuma, aga kui on 100 tonni, on sul sõnnikuvahendusfirma?

30.5.04

TV1000 Eesti näitab täna õhtul kl 21 Alejandro Amenábari filmi "Abre los ojos" ("Ava silmad").

"... mulle hakkas näima, et ... ma tahtmatult teda laubin1. Ometi peeman2 kõndima..."

1 Kuulan sõna.
2 Jätkan, teen edasi.

Turgenevi "Luuletusi proosas" Johannes Aaviku tõlkes. Tallinn: Eesti Raamat, 1972. Trükiarv 10 000. 1972. a. selline asi ja sellise trükiarvuga? Kas tõesti ainult seepärast, et vene kirjanik (kes viimased 20 aastat elas välismaal)?

Ma ei suuda panna vastu kiusatusele tsiteerida Kaarel Laikivi saatesõna tervikuna:

   "Otsime vigu – ega leia.
Selle keele õigekeelsussõnaraamat on veel ilmumata ja ega teda antagi vististi kunagi trükki, sest keelt ennast kirjutab täpselt üks inimene maakera peal ja temal on oma õigekeel kaanest kaaneni peas. Meie teised otsime tarviduse korral selle tükke siit-sealt kokku ega ole hõlbemat pälvinudki, sest et me ise kirjutame ju üht teist õigekeelt.
   Jah, muidugi pole too üheeksemplarine õigekeel sama mis meie neljakümnetuhandeeksemplarine. Kuid kes on teinud kindlaks, et tolle ühe terviklikkus või kommunikatiivne potentsiaal tingimata viletsam on kui neljakümnetuhandelise oma? Ja ei vist taha keegi väita, et arukalt ja helgemeelselt tehtud transfusioonid tollest ühest tosse neljakümnetuhandelisse ei tule viimasele kasuks, kui ometi naudime juba aastakümneid selliste siirdniristuste tulemusi.
   On hea, kui käime oma õigekeelsusallika jälil. Siis vähemalt ei saa keegi meile ette heita, et teeme vigu; õigekeelsussõnaraamat on tall, kes meie keelemaailma patud kannab. On samuti hea, isegi väga, kui me mõnes detailis õigekeelsussõnaraamatu ületame. Kes seda oskavad, neid on küll paraku vähem kui end oskavat arvajaid. Õieti ainuke asi, mis on keelatud, see on teha sõnastikust sandimini – olgu detailis, olgu tervikus.
   On siis ka lubatud teha hoopis oma õigekeelt sel üksikul aastasadade voolus, kes seda oskab."

29.5.04

Nojah. Forgive me, Father, for I have sinned.

It isn't a poem
Non curo. Si metrum non habet, non est poema.
"I don't care. If it doesn't rhyme, it isn't
a poem."
You are a type A personality. You like bright
things, you don't call in sick to work, and you
have devastating opinions about art.


Which Weird Latin Phrase Are You?
brought to you by Quizilla
(via maris).

Taustaks pandud muusikanimestikku jõudis jälle JCS.
One thing I'll say for him, Jesus is cool!

28.5.04

Põhjalikumat sorti keeletestid siit (ebalogaalse lehe vahendusel). Ma sain inglise keele testis (kõrgem) 91%, prantsuse keele testis 80% ja rootsi keele testis 61%. Arvestades, kui kaua ma üht või teist õppinud olen - täitsa normaalne.

Veider, et selliseid asju ikka veel juhtub: 63 aasta järel saabus kiri idarindelt (Spiegeli lugu).

Sirvisin KulKa toetuste nimekirja. Viimasel ajal tundub olevat popp küsida kõigepealt natuke mingi projekti käivitamiseks ja siis natuke rohkem projekti enda tarvis. Ei, ega ma kade pole.
Aga väga kummaliste pealkirjadega projekte on ikka toetatud. Nt Eesti Arhitektide Liit on saanud 83 133 kr projekti "II kvartali kantseleikulud" jaoks. Ärgitab fantaasiat, projektikirjutamise osas. Samas soojendavad ühelt poolt südant, aga teevad teiselt poolt kurvaks sellised eraldused, nagu 1395 kr Kilingi-Nõmme Muusikakoolile vinüülplaadimängija AIWA ostmiseks. Eriti selle eelmainitu kõrval.

Ülemus ostis 16000 kr eest uue süleri ja see pani mõtlema, et minu paar aastat tagasi u 9000 kr soetatud teise-käe HP Omnibook 2100 vist siiski ei vääri enam seda, et talle muudkui lisavidinaid juurde osta. Mis siis, et ma taga muidu väga rahul olen. Peab ikka hakkama kompunnima ja kalkuleerima.
Tehno-olmerubriigist veel: leidsin sahtlist Nokia 5110 telefoni. Muidu korras, aga ekraan kiskus häguseks ja tekst väheloetavaks. Kui keegi on huvitatud, siis küsitagu.

27.5.04

Kerli Kõiv, selline väike smartass, räägib "Postimehes" oma unenäost:

Ma nägin täna öösel unes, et läksin hiinlasele mehele ja mu mehe hiina lapsed hakkasid kurikatega mu aknaid lõhkuma, siis ma andsin neile Väikse Tomi jäätise ja nad rahunesid maha.

Mina nägin täna öösel unes, et limpsisin Emajõe ääres mingis seltskonnas mahlapulka. Kõik limpsisid. Noh, nagu oleks kõigil õllepudelid käes, a olid mahlapulgad. Toimunud diskussiooni õnneks(?) ei mäleta.

Triviaalsustega jätkates:

Hickery Dickery Dock,
The mice ran up the clock,
The clock struck one,
The others escaped with minor injuries.

26.5.04

Mööda postkaste käib (jälle) ringi kiri käitumisjuhistega kaubanduskeskuses.
Mulle meeldis eriti punkt 4: "Mine turvamehe juurde ja ütle talle hästi ametliku häälega, et kodumasinate osakonnas on "kood 3". Vaata, mis juhtub.

25.5.04

Ma hakkan aru saama, miks PÖFF inimesi nagu kärbseid juurde meelitab. Mul hakkab sellest Lutsu teatrimaja ekstreemkinost varsti sõltuvus tekkima. Tänaõhtune pala oli "If...". Lisaks kõigele muule on see väga kergesti tsitaadistuv film. Asjad nagu paradise is for the blessed, not for the sex-obsessed või a bullet in the right place could change the world hüppavad ise külge. Jolly, jolly good!

Esmaspäeval Lutsu teatrimajas Sally Potteri film "Orlando"! Jimmy Sommerville ja puha. Õieti pidanuks seda vaatama Sadamateatris, kus kunagi ju ka "Orlandot" mängiti. Aga Lutsu "ekstreemkino" oli ka huvitav kogemus.

23.5.04

Olgu siis veel märgitud, et jõudsin ka 18. mail Sadamateatrisse, Kiviräha-Undi "Romeo ja Julia" lisaetendusele. Seal oli väga ilusaid kohti, eelkõige Romeo ja Kits-Julia lembestseenid!
Samas ei ole ma kindel, mitu "unti" ma hooajal suudaks taluda. Ilmselt just parasjagu nii palju, kui ta valmis meisterdab, õnneks. Ja teiselt poolt on ju hea kindel tunne teatrisse minna, kui tead, mis sind ees ootab. Kunstiliselt. Või maailmavaateliselt.
P.S. Mis need Mati Undi lemmikseened olid, tavavahelikud?

Pariisi lennujaama katus kukkus sisse. Kusjuures, Le terminal 2E avait été mis en service le 25 juin 2003 avec une semaine de retard sur la date prévue, car la commission de sécurité n'avait pas donné son agrément le 17 juin - teab Le Monde. Keegi õlitas seda turvakomisjoni ilmselt.

21.5.04

Inimene on ilmselt enim nohustatud liik Maal.

Tähendab, 1988-1989 ja sealkandis olid Sõnajalad hästi popid. Ja ühel saatuslikul päeval ostis õde kassetid "Tulge kõik" ja "Laulan loojale hümni". Kristlik camp par excellence. Mingisugune vunk peab nendes lauludes sees olema, sest ei oleks ju muidu võimalik, et nad mind 15 aastat hiljem kummitavad. Nii et kui keegi ümiseb Tartu tänavail omaette "bum-bum-bum-bum, kuni usu läbi leidsin ta..." või "kas usud sinagi, et Jeesus Kristus on iganenud müüt..." või "Tulge kõik, vangid ja vabad..." või ... nojah, siis olen see mina.

Doctor Unheimlich has diagnosed me with
Mrl's Disease
Cause:old library books
Symptoms:vague leg numbness, gargling, bad poetry, wheezing
Cure:take a day off work
Enter your name, for your own diagnosis:


Viit Krishilt. Tundub enam-vähem tõele vastavat.

20.5.04

Keegi võiks mulle, isehakand tartlasele, siiski lõpuks ära seletada, kes on see korviga tädi, kes käib kõikidel ülikooliga seotud üritustel, sagedasti püsti tõuseb ja plaksutabki, ja kelle nimi olevat Agnes. Igatahes on ta tunduvalt talutavam kui Jekki Rjazin, kes mulle paar päeva tagasi raamatukogus kõrva karjus. S.t ta karjus muidugi oma telefoni, aga minu kõrv juhtus paraku 10 meetri raadiuses olema.

18.5.04

Mulle hästi maitseb Nopri meierei kohupiim rosinatega, aga ma ei saa seda nüüd ju enam osta, sest Nopri talu peremees ja praegune riigikoguja Tiit Niilo on sellele peale pannud oma näopildi koos respublikaanide poliitilise reklaamiga (jälle? mis puhul?).

Umbes viimased 12 aastat olen ma kõikidesse raamatutesse, mis ma ostan, kirjutanud tagakaane siseküljele oma nime, ostmise kuupäeva ja linna. Avastasin, et umbes paar kuud ei ole ma seda nüüd enam teinud.

Ja esmaspäev otsustas mind tabada kripeldava kurgu, nohu ja kinnise ninaga. Nii umbes alates kella üheksast õhtul. Vaja meepott ja muud ravumid jälle välja koukida.

16.5.04

Vääri "Võõrsõnade leksikon" ütleb, et random sample on "juhuslik oletus, umbkaudne hüpotees". Kas keegi, palun, tooks mulle näite sellises tähenduses ja mitte "juhusliku valimi" tähenduses?

15.5.04

Kaks päeva bussis rappumist, ilmselt mu ettekujutus sportlikust nädalavahetusest. Aga lihased on pärast seda kuidagi.. mul on nüüd hakklihased!

14.5.04

Ülol on seal vutimunade kasutamisvõimaluste all ka "rituaalne vutimunanaps": lüüa vutimuna pitsi, valada külm viin peale, juua kohe.

Mul on 8 vutimuna kõhus. Järveotsa põldvutimunad. Ülo Pullisaare kasvatatud vuttidelt. Vuttidega saab ühendust aadressil ojakalda@hot.ee. Ilmselt on seal kuskil üks järv, mille keskel on saar, millel puristavad pullid. Ja ilmselt algab järvest ojake, mille kaldal paterdavad vutimammad. Ja Ülu käib ja korjab mune vitstest punutud korvikesse... hops, ühe vuti alla, hops teise alla. Nagu vana hea see.

Imelik samas, keelega katsudes ei olegi enam auku, on hoopis mingi hammas. (Sellega veel hambarstirindeteated ei lõpe, järgmine nädal uuele tuurile.)

Timo Steineri muusika on sümpaatne. Muu ka peale OP-variatsioonide.

Mul on nüüd peaaegu nagu uus hammas ja see teeb meele rõõmsaks!
Hambaarst oli ka tore, kui eelmine kord püüdis ta suhelda stiilis "Kas patsiendil on valus?" (millele mina vastasin, et patsiendi kohta ei tea, aga minul ei ole), siis seekord pöördus eesnime pidi ja sinatas. Igatahes parem.

Õudselt tore on hommikul ärgata telefoni meelespea peale, mis ütleb, et kl 9 on hambaarst..

13.5.04

Nojah, ei suutnud kiusatusele vastu panna ja uuendasin oma blogi välimust ka natukene. Muuseas püüdsin ära peita lehekülje ülaosas oleva reklaami (inspiratsioon siit). Ma ei tea, kas see nüüd on kohane või mitte... samas on ju reklaam alles ja sellel ainult kate peal, nii et poleks nagu kuskilt kinni hakata. Või siiski?

12.5.04

Üldiselt tundub, et mitmed suuremad maailma ajalehed-ajakirjad pakuvad veebis ka RSS-feed'i (tutvusin siin parasjagu Saksamaa lehtede kodulehekülgedega, võtke nt Frankfurter Allgemeine Zeitung, Die Zeit, Der Spiegel). Eesti lehtedest siiani vist ainult Sirp (kahjuks vist ainult esilehe uudistest, või on neil asi alles toores).

Spiegel iseloomustab sarja "Six feet under": Als hätte sich Ingmar Bergmann eine Simpsons-Folge ausgedacht, stolpern die Fishers durch ihr dysfunktionales Dasein.

Kui linna peal jagatakse tasuta õhupalle, siis mina ei saa kunagi ühtegi..

10.5.04

Arne Merilai koostatud Eesti ballaadi antoloogia on suurepärane raamat. Täna leidsin juhuslikul lehitsemisel, et kõigile tuttav laul "Mägra maja" on 1970. a. "Pioneeri" 10. numbris avaldatud Helvi Jürissoni ballaad, väga väikeste erinevustega tekstis (vt lk 678).

Blogger võimaldab siis nüüd postitamist e-posti teel. Katsetame.

Sain tähtpäevaks mitu-mitu plaati ja need on kõik väga toredad! Eriti tore on see, et mul on nüüd Kiigelaulukuuiku "Siidiplaat", mis siis, et koopiana. (Ausalt, ma oleks originaali ostnud, kui seda oleks kuskilt veel saada olnud. Aga mul on kirjalik kinnitus Toomas Rullilt, mille sisuks on "Kahjuks seda CD tuleb Teil kopeerida"!)
Siis on mul nüüd veel järgmised kettad: Fragile, Õunapuu Osakas (2000); Stan Getz plays Jobim (2002); Ultima Thule + keelpillikvartett (1998); Riho Sibul & Estonian Dream Big Band (2002); Eesti heliloojad III (Hortus Musicus) (2003) ja Eesti heliloojad IV (Eesti Muusika Päevad 2002) (2003). Ja siis veel üks eksklusiivne ühe looga plaat, n-ö singel, mille b-pool ootab autoril veel loomist! :-D
Lisaks omandasin just 25 krooni eest Andrus Käki koostatud ja noodigrafeeritud kogumiku "Kas laulame? 1" :p

9.5.04

Laupäevane päev oli jälle nagu unenägu. Ei tea, kas ärkasin või näen unes, et ärkasin.

8.5.04

Nii ilus hommikupäike piilub aknast sisse. Võeh, sa tulikera, päeval lubab jälle kuni 26 kraadi sooja!

7.5.04

No ta oleks võinud selle hamba ära ka muidugi suretada. Või juurekanalid ära puhastada (ropp ja kallis). Või välja tõmmata. Aga ta otsustas, et sellest saab siiski niisama ka asja. Ja nüüd ma siis käin nädal aega prooviplommiga. See juhtub siis, kui 3 aastat hambaarsti juures ei käi.

A muidu, metsik peavalu pool päeva. Ei lohuta, et ma pole ainus. Poolsunnitud lobisemine väljamaa keeltes võõraste inimestega ei teinud asja lihtsamaks. Oo, hommehommikune Tallinna rong, kas ma jõuan Sinu peale?

Ei uskunuks end seda maikuu esimeses pooles ütelda võivat, aga.. tapvalt palav on!

6.5.04

Tema embas temakest ja temake kumbas vastu.

5.5.04

Nii, "Crepp" on siis nüüd ära proovitud. Soolased pannkoogid juustu, avokaadokastme ja kanaga, magusad pannkoogid maasikamoosi, jäätise ja vahukoorega. Väga nämmad olid. Kuigi kõht jäi tühjaks, aga rahakotti tühjendas küll.
P.S. Kuna ülikooli kohvik on kinni (darned!), kogunevad tütarlastekooli 1943. aasta lennu lõpetajad siis nüüd "Creppi" kellakolmeteed jooma.

4.5.04

Ah jaa, nägin K-majas Jeesus Kristust (ikoon siin). Ostis lõigu pitsat ja dieetkoola. Or smth. Ootan lunastust.

Kõigil vist on väga kiired ajad, kaasa arvatud mina. Kiire-kiire!
P.S. Telefoni kärjeinfo kuvamine - pikkadeks kuudeks mahakeeratud featuur - on siiski päris lõbus.

2.5.04

Kolm väga hea ilmaga päeva Saaremaal, mitte sekunditki volbriöist Tartut (!) ja kolmanda päeva lõpuks tekkinud tunne, et ah, las need ca. 150 meili päevas vedelavad seal inbox'is edasi.
P.S. Praami ülemisel autotekil autosse jäävad paarid peaksid siiski meeles pidama, et seal sooritatud blowjob'i jälgib korrus kõrgemalt hulk rahvast. Või nad just seda arvestavadki?