16.5.07

Estonija, Estonija

Poliitikast rääkima hakkamata on siiski tore lõpuks lugeda ka nendest Venemaa inimestest, kes mõttetut majandussõda Eestiga ei poolda. Mulle meeldib tsiteeritud artikli originaali viimane lõik, mida Postimees miskipärast ei edasta:


«Это довольно неприятные политические игры, которые привели к очередной истерии, похожей на антигрузинскую, только разница в том, что нам некого из страны высылать»

14.5.07

Mineviku lood

Ma ei tea, kas teiste inimeste päevikute ja mälestuste lugemine on huvitav seetõttu, et ma olen loomult klatšihimuline või on tegemist siira huviga isikuloo ja mineviku detailide vastu. Igatahes olen viimasel ajal lugenud ainult taolist kirjandust. Nimelt viimastest "Akadeemiatest" Juri Lotmani "Mitte-memuaare" ning Ilona Laamani "Tatjanat". Järge ootavad LR-d: jälle Lotman (seekord kirjad) ja Maria Pljuhhanova "Mälu hoiab meid eluaeg koos" (kui naine läbi saab!). Ja nüüd sattusin Jaan Kaplinski Riigikogu-päeviku peale. Raske südamega salvestasin viite edaspidiseks lugemiseks ja avasin tööfaili...

Aga ei saa jätta tsiteerimast paari märkust. Esimene, 7. oktoobrist 1992, olgu esitatud seoses praeguse hullumeelse misosavisaariaga:

Meeldiv on aga, et E.S. ei ole õel ja ei kiru vastaseid eriti. Ta ei ole rääkind midagi paha Marjust ja vähe Lennartist. Andra rääkis aga midagi, mis teeb arusaadavamaks E.S. suutmatuse wholeheartedly L.M. kandidatuuri toetada. Nimelt olid Veidemannid, L.M. ja E.S. istunud Keila-Joal muulil ja joonud likööri. E.S. teinud L.M.-le ettepaneku hakata RR presidendikandidaadiks. L.M. olnud nõus. Hiljem siis lugenud E.S. ajalehest, et L. on "Isamaa" kandidaat! Väike üllatus ikkagi. Andra ütles, et selle loo peale ei saa ta Lennartiga enam usalduslikult suhelda. Saan aru.


Ja 9. oktoobrist 1992:


Mõtlen veel parlamendile - see on vist kõige eba- või antierootilisem paik, mis ma tean. Isegi seal olevaid naisi vaatad kui kesksoost olendeid.

6.5.07

Thou mammering brazen-faced lout!

Thou call'st thyself a hotter name than any is in hell.
Thou craven sheep-biting jolt-head!
You scullion! You rampallian! You fustilarian! I'll tickle your catastrophe!
There's no more faith in thee than in a stewed prune.
Thou reeky knotty-pated bum-bailey!
Thou unmuzzled pox-marked malcontent!
Hence rotten thing! Or I shall shake thy bones out of thy garments.

jne jne

Selliseid huvitavaid solvamisviise pakub Shakespearean Insulter.

Aga tegelikult tahtsin ma kirjutada hoopis Tartu Ülikooli rektorikandidaatidest. On ilmne, et rektori kohale sobib ainult selline inimene, kel on aus nimi. See tähendab aga loomulikult seda, et sellest nimest peab saama moodustada rohkelt anagramme. Seetõttu panin kõik kolm kandidaati proovile, abiks Andy's anagram solver. Mõned võimalikud variandid on:

Volli Kalm: inglise keeles ei andnud midagi mõistlikku. Eesti keeles oleks üks võimalik variant "kolm valli", mis ei tundu väga usaldusväärne. Ilmselt oleks rektorina ligipääsmatu. Samas võivad vallid viidata mehe geoloogitaustale.

Alar Karis: njah, inglise keeles on võib-olla "lark arias" parim, mis tuleb (umbes nagu "lõokese aariad"). Kõlab tiluliluna. Eesti keeles tuli esimesena pähe "karil saar", mis on absurdne, aga pahaendeline.

Margit Sutrop: tema puhul on valikuid terve plejaad! Näiteks "grout armpits" ("vedela mördiga kaenlaalused"), "outsmart grip" (umbes nagu "ülekavaldav käepigistus"), "gum portraits" ("kummist portreed") või siis "mug portraits" ("kruusi (peal olevad) portreed"), "ragtop truism" ("kabrioleti-truism"). Nagu näeme, on siin valikuid mitmeid. Eesti keeles ei tule esimese hooga pähe muud kui "Postmargitu R", kus R viitab ilmselgelt rektoriametile ning "postmargitu" annab mõista, et oma näopildiga postmarki subjekt ilmselt ei plaani taotleda. Quod erat inveniendum.

Stalaktika

Mingil põhjusel tegin endale kunagi Estraveli kliendikaardi. Reisimise puhul ei ole seda olnud seni juhust kasutada, küll aga on kena sinakas-kollane plastik tarvitusel ülikooli raamatukogu koopiakaardina. Peagi selgus, et püsikliendina saan tasuta postkasti ka ajakirja "ESTraveller". See on ilus värviliste piltidega väljaanne, mille eesmärgiks on lühikeste sihtkohatutvustuste abil inimesi reisima meelitada. Lumisel kevadpäeval rändas ajakiri kohe WC lugemisnurka, et saaks külmas kliimas sooje maid ette kujutada. Suve algus Vahemerel: Maltal, Santorinil, Mallorcal... Jah, miks mitte Mallorcal, eriti kuna seal olevat ühe loo autori sõnul imelised koopad, kus "nii alt ülespoole kasvavad stalaktiidid kui lakke moodustunud teravatipulised stalagmiidid heidavad võlvitud koopaseintele kummalisi varje, otsekui jutustades külastajale lugusid ajaloohämarustest." Ma pidin juba kraaksatama, et kus on toimetaja silmad, et ktiidid ja gmiidid omavahel sassi on läinud! Aga keeletoimetaja nime nähes mõtlesin, et järsku ei olegi see tekst temani jõudnud?

4.5.07

Härra, palju Te palka saate?

Mis te arvate, milline info avaneb meile, kui klõpsame Eesti Keele Instituudi pealehel direktori nimele? CV? Kena tutvustav lehekülg? Ei! Loomulikult - kas pole see enesestmõistetav - saame teada, kui palju hr Sutrop eelmisel aastal kuus palka sai. 20000 krooni täpsemalt.

P.S. Ma pean Savisaare mahavõtmise allkirjakampaaniat mõttetuks ürituseks.

1.5.07

Tema on janu


See on see Sprite'i reklaam.
Aga kui sellel rüüstajal pole mitte hügieenisidemete pakk kaenla all, siis mis see roosa asi on?

Ma mõtlesin, et ma ei ütle pronkssõduri kohta midagi, aga teda seal oma uues asukohas vaadates tundub mulle küll, et talle ei peaks seda va müüri enam taha ehitama. Nii.