6.5.07

Thou mammering brazen-faced lout!

Thou call'st thyself a hotter name than any is in hell.
Thou craven sheep-biting jolt-head!
You scullion! You rampallian! You fustilarian! I'll tickle your catastrophe!
There's no more faith in thee than in a stewed prune.
Thou reeky knotty-pated bum-bailey!
Thou unmuzzled pox-marked malcontent!
Hence rotten thing! Or I shall shake thy bones out of thy garments.

jne jne

Selliseid huvitavaid solvamisviise pakub Shakespearean Insulter.

Aga tegelikult tahtsin ma kirjutada hoopis Tartu Ülikooli rektorikandidaatidest. On ilmne, et rektori kohale sobib ainult selline inimene, kel on aus nimi. See tähendab aga loomulikult seda, et sellest nimest peab saama moodustada rohkelt anagramme. Seetõttu panin kõik kolm kandidaati proovile, abiks Andy's anagram solver. Mõned võimalikud variandid on:

Volli Kalm: inglise keeles ei andnud midagi mõistlikku. Eesti keeles oleks üks võimalik variant "kolm valli", mis ei tundu väga usaldusväärne. Ilmselt oleks rektorina ligipääsmatu. Samas võivad vallid viidata mehe geoloogitaustale.

Alar Karis: njah, inglise keeles on võib-olla "lark arias" parim, mis tuleb (umbes nagu "lõokese aariad"). Kõlab tiluliluna. Eesti keeles tuli esimesena pähe "karil saar", mis on absurdne, aga pahaendeline.

Margit Sutrop: tema puhul on valikuid terve plejaad! Näiteks "grout armpits" ("vedela mördiga kaenlaalused"), "outsmart grip" (umbes nagu "ülekavaldav käepigistus"), "gum portraits" ("kummist portreed") või siis "mug portraits" ("kruusi (peal olevad) portreed"), "ragtop truism" ("kabrioleti-truism"). Nagu näeme, on siin valikuid mitmeid. Eesti keeles ei tule esimese hooga pähe muud kui "Postmargitu R", kus R viitab ilmselgelt rektoriametile ning "postmargitu" annab mõista, et oma näopildiga postmarki subjekt ilmselt ei plaani taotleda. Quod erat inveniendum.