31.3.07

Tartu Ülikooli tunnuslause

Eilne "Universitas Tartuensis" annab teada ülikooli tunnuslause konkursi finalistidest. Väidetavalt on tunnuslausete valimiseks olnud võimalus ka "allpool" olijail ja "ülikoolirahval", aga mina küll ei ole kuulnud, et meie osakonnas (või isegi teaduskonnas) keegi oleks "rahva" käest küsinud. Jääb mulje, et dekanaaditädid oma kohvilaua ümber arutasid.

Ülikooli ajalehe kodulehel on kättesaadav ka nimekiri kõikidest konkursile esitatud tunnuslausetest. Nende lugemine oli väga lõbus. Kes oli näiteks see haige huumorimeelega inimene, kes pakkus ülikooli tunnuslauseks "Mikro, makro, mega"? Miks siis juba mitte "Kilo, mega, giga"? Või näiteks selline metafooridest tilkuv pompöösne vasturääkivus nagu "Universitas Tartuentsis (sic!) - lipulaev teaduse alpinismis"?

Finaali jõudnute kallal võib muidugi ka norida.
"Scientia est potentia" on näiteks liiga üldine, sellise moto võib endale võtta iga teadusasutus maailmas. Ja eks mõni on ilmselt võtnud ka. "Läbi sajandite muutes maailma, muutes sind" on muidugi väga peen, aga liiga keerulise sõnastusega. Samas mulle täitsa meeldib "Head mõtted aastast 1632", mis siis, et see ekspluateerib Tartu linna motot. Selle variandiga võiks leppida või siis selle kallal edasi töötada. "Tulevik aastast 1632" on ka päris tore, kuigi finaali ei jõudnud. Mingi personal touch võiks ikka motol juures olla.