9.9.07

Äh, habent sua fata libelli

Kui keelek6rv kirjutas, et loeb häbiväärselt vähe, tundsin end otsekui teolt tabatuna. (Ja ma ei mõtle seda viimast väljendit "Väikese pornoraamatu" tähenduses. Kui järele mõelda, siis ei ole ma isegi seda raamatut lugenud.) Samas rahustan end selle süsteemiga, et vetsus on alati üks "Loomingu Raamatukogu" sarjas ilmunud vihk, kuigi ma olen tegelikust ilmumisjärjekorrast lugemisega pisut maas. Kas on tõesti kätte jõudnud aeg, mil ma loen vaid seda, mis koju kätte tuuakse või juba raamaturiiulis olemas on? Millal ma viimati raamatukogust ilukirjandust tõin? Millal ma viimati raamatupoes käisin? Ah, lohutan end sellega, et enne d-töö lõpetamist ei tohikski aega ilukirjanduse lugemisele kulutada. Veel üks stiimul asi selle aasta numbri sees ära teha!

Aveke tuletas meelde Narva mnt kunagise antikvariaadi Tartus koos sealse koguka proua ja tema kaniiniga. Heldimuspisarad tulid silma. Mäletan siiani, kuidas ma esimese kursuse tudengina seal seenemäärajate vahel Suuri Antiikseid Klassikuid otsisin ning proua mind sellega rabas, et nimetas Homerost Homeroseks, mitte Hoomeroseks. Ilmsesti siis saigi must vabakutseline tähenärija. Ja kui keegi ei räägi mind ümber, kavatsen ma kunagi teha teoks oma unistuse ja hankida antikvariaatidest kõik ilmunud LR vihud. Ja kõik need... ah, ma parem ei hakka. Unistusest ise ühe "Black Books" raamatupoe omanik olla ma ka parem ei räägi.

Mittelugemist kurtnuna saan siiski lisada, et augustis Tallinnas konverentsikonvoiks olles lugesin läbi David Lodge'i raamatu "Paradise News", mille leidsin sõprade riiulist, ja pool uuest Cicero-tõlkest. Lodge on jätkuvalt tore, nüüd peaks veel ette võtma raamatu "Thinks", mida K. hiljuti luges ja kiitis. Cicerost kuuleb hiljem.

Ja ma ei suuda vist vastu panna ja tellin Jasper Fforde'i uue Thursday Nexti raamatu "First among Sequels", kuigi selgub, et selle esmaväljaanne on vigane. Ja siis hakkan jälle selle peale mõtlema, et kodus ei ole ikka raamaturiiuleid, vaid neid asendavad banaanikastidest kolmekorruselised ehitised.